شرایط معافیت پزشکی تیروئید
معافیت پزشکی تیروئید در خدمت سربازی ( نظام وظیفه ) چگونه است؟ شرایط کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید چیست؟ در ادامه این مقاله مرکز مشاوره آویژه علاوه بر پاسخ به این سوالات ? علایم بروز آن را نیز بررسی خواهیم نمود .
معافیت پزشکی به علت غده تیروئید :
غده تیروئید یک غده شبیه بال پروانه است که جلوی گردن قرار گرفته است. این غده هورمون تیروکسین (T4) و تری یدو تیرونین (T3) تولید و به داخل خون ترشح میکند. این هورمون ها سرعت کار و تولید انرژی را در بدن عهده دار هستند
معافیت پزشکی به علت کم کاری تیروئید :
هیپو تیروئیدی Hypothyroidism یا کمکاری غده تیروئید در بین بیماریهای غده درونریز شایعترین بیماری پس از دیابت میباشد. به زبان ساده این بیماری هنگامی ایجاد میشود که غده تیروئید نتواند به اندازه نیاز بدن هورمون تولید کند. هورمون غده تیروئید تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) است. این هورمونها وظیفه تنظیم مصرف انرژی، تولید گرما و تسهیل رشد در بدن را برعهده دارند. بیماری در زنان سه برابر شایعتر از مردان است.
علائم کم کاری تیروئید:
- - خستگی و فرسودگی
- - کندی حرکات و تنبل شدن
- - مشکل در تمرکز و فعالیتهای مغزی
- - افزایش وزن بدون علت مشخص
- - پوست خشک خشن و خارش دار
- - خشک شدن، خشن شدن و نازک شدن موها
- - احساس سرما مخصوصا در انتهای دست و پا
- - یبوست
- - گرفتگی عضلانی
- - افزایش تعداد و میزان خونریزی ماهیانه
- - ناباروری و یا سقط جنین
این مقاله را حتما بخوانید: معافیت کفالت چیست؟
معافیت پزشکی به علت پرکار تیروئید :
پرکاری تیروئید به انگلیسی: Hyperthyroidism) تلفظ: هیپرتیروئیدیسم) بیماری غدّه? تیروئید است که در آن تیروئید بیش از مقدار طبیعی، هورمون ترشّح میکند. هورمونهای غدّه? تیروئید تیروکسین (T4) و T3 هستند. در این حالت علائمی از بیماری از جمله تپش تند قلب، کاهش وزن، تعریق، عدم تحمّل گرما، لرزش و بیقراری نمایان میشود. از جمله بیماریهایی که موجب پرکاری تیروئید میشوند بیماری گریوز یا بیماری بازدو است.
تشخیص با اندازهگیری سطح خونی هورمونهای غده تیروئید صورت میگیرد و در موارد خواص از طریق تست ید رادیواکتیو. همچنین اغلب بهدلیل فیدبک منفی هورمونهای تیروئید بر هیپوفیز سطح خونی TSH(هورمون محرکه تیروئید)کاهشمییابد.
علائم پرکاری تیروئید:
- - عصبی شدن
- - تحریک پذیری
- - افزایش تعریق
- - نازک شدن پوست و ناخن
- - مشکل در دید
- - نازک و شکننده شدن موها
- - ضعف عضلانی مخصوصا در بالای بازو و رانها
- - لرزش دستها
بیماری های تیروئیدی معافیت پزشکی دارند؟
معافیت پزشکی تیروئید همانطور که از نامش پیداست، برای گروهی از مشمولان خدمت وظیفه در نظر گرفته شده است که از بیماری های مربوط به غدد تیروئید رنج میبرند. اگر بخواهیم به طور کلی بیان کنیم بیماری های مربوط به معافیت های پزشکی در هفده دسته قرار میگیرند که بیماری های غدد تیروئید مربوط به دسته ای از بیماری ها تحت عنوان بیماری های غدد مترشحه داخلی میباشد. همانطور که میدانید غده تیروئید نیز یکی از مهم ترین غدد مترشحه ای است که اختلال در عملکرد آن باعث بروز بیماریهای مختلفی میشود. تشخیص و درمان این بیماری ها برای افرادی که به سن مشمولیت میرسند و میخواهند به خدمت سربازی بروند، اهمیت بیشتری پیدا میکند. چرا که لازمه ی انجام دوره سربازی داشتن صحت و سلامت کامل جسمی و روانی است.
صرف ابتلا به بیماری غده تیروئید نمیتوان نوع و مدت معافیت پزشکی را مشخص کرد.
حال اگر فردی به عارضه یا بیماری مبتلا شده باشد، در انجام این دوره با مشکلاتی مواجه خواهد شد و ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به سلامت وی وارد شود؛ به همین دلیل و برای پیشگیری از خسارات جبران ناپذیر، سازمان وظیفه کشور معافیت های پزشکی را برای مشمولان دارای این شرایط، در نظر گرفته است.
اگر فردی بتواند بیماری خود را طی معاینات و در مراجعاتی که به پزشکان نظام وظیفه انجام میدهد، به اثبات برساند از رفتن به خدمت معاف میشود. معافیت پزشکی مربوط به غدد تیروئید از جمله معافیت هایی است که به عوامل مختلفی بستگی دارد بنابراین تنها به صرف ابتلا به بیماری غده تیروئید نمیتوان نوع و مدت معافیت پزشکی را مشخص کرد. یکی از این عوامل اثر گذار در نوع معافیت، نوع و شدت بیماری میباشد که فرد به سبب آن بخشی از قدرت بدنی خود را از دست داده است. پرکاری و کم کاری تیروئید، گواتر و... برخی از این موارد هستند که در ادامه به طور کامل مورد بررسی قرار میگیرند.
بیماری های تیروئید چیست؟
برای پاسخ دادن به این پرسش متداول ابتدا بایستی به معرفی غده تیروئید بپردازیم:
تیروئید یکی از غده های ترشحی داخلی یا درون ریز بدن است که در پایه گردن قرار دارد. فعالیت های مختلف و ترشح هورمون توسط این غده منجر به تنظیم متابولیسم و سوخت و ساز بدن میشود. حال اگر اختلالی در عملکرد این غده ایجاد شود بر حسب نوع اختلال وارده، بیماری های مختلفی ایجاد میشود. این بیماری ها در بسیاری موارد فرد را با مشکلات عدیده ای مواجه میکند که این مشکلات در زمان سربازی میتواند شرایط را سخت تر نیز بکند و فرد توان لازم برای انجام فعالیت های معمول این دوره را نداشته باشد. اما در پاسخ به این پرسش که بیماری های تیروئید چیست؟
باید به برخی اختلالت که در زیر آورده شده، اشاره کنیم:
- کم کاری تیروئید یا هیپو تیروئیدیسم
- پرکاری تیروئید یا هیپر تیروئیدیسم
- گواتر و...
هر یک از بیماری های نام برده شده علائم بالینی خاص خود را دارند که در زمان انجام آزمایشات تخصصی توسط پزشکان سازمان وظیفه قابل تشخیص میباشند. اگر بیماری تایید شود معافیت پزشکی دائم، موقت و یا معافیت از رزم برای مشمول صادر خواهد شد.
این مقاله را حتما بخوانید: معافیت کفالت مادر
لیست بیماری های معافیت پزشکی تیروئید
لیست بیماری های معافیت پزشکی تیروئید شامل تمام بیماری های مربوط به غدد تیروئید است که سازمان وظیفه مشخصا اعلام کرده افراد مبتلا به آنها میتوانند از یکی از انواع معافیت های پزشکی برخوردار شوند. بنابراین افراد با بیماری های خارج از این لیست مجاز به دریافت معافیت نمیباشند. این لیست در بند دوم از بیماری های غدد مترشحه مطرح شده است که به شرح زیر میباشند:
- هیپر تیروئیدی یا پر کاری تیروئید در صورتی که مشمول علائم ظاهری و همچنین علائم آزمایشگاهی بیماری را داشته باشد.
- بیماری کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم که همراه با کاهش فعالیت غده تیروئید و در نتیجه بروز علائم ظاهری و بالینی باشد.
- گواتر های حجیم
- تیروئیدیتهای حاد و تحت حاد
لازم به تذکر است که اخذ معافیت برای هر یک از این بیماری ها شرایط خاص خود را دارد که در زمان انجام آزمایشات و معاینات مورد بررسی قرار میگیرند. باید در نظر داشته باشید که نوع و شدت بیماری و همچنین پاسخ بدن به درمان، در نوع معافیتی که برای مشمول در نظر گرفته میشود بسیار اثر گذار است. مثلا فردی که پر کاری تیروئید دارد و بدنش به درمان پاسخ نمیدهد، به طور دائم از خدمت معاف میشود اما فردی با همین بیماری که قابلیت درمان داشته باشد، تنها معاف از رزم خواهد شد.
آیین نامه های معافیت پزشکی تیروئید
آیین نامه های معافیت پزشکی تیروئید قوانین و مقرراتی را در بر میگیرد که طی آن نحوه ی معافیت مشمولان مبتلا به بیماری های تیروئیدی مشخص میشود؛ از آنجایی که مشمولان خدمت وظیفه سوالات متداولی در این زمینه دارند در ادامه، آیین نامه مربوط به معافیت پزشکی هر یک از بیماری های تیروئید را مورد بحث و بررسی قرار میدهیم:
-
افراد مبتلا به بیماری هیپر تیروئیدی که نشانه های بیماری را در آزمایشات انجام گرفته تحت نظر نیروهای مسلح بروز داده اند، در صورت گذراندن دوره درمان و عدم بهبودی، از رفتن به خدمت معاف میشوند و معافیت دائم دریافت میکنند.
-
افرادی که تیروئید کم کار یا پر کار دارند و این بیماری طی آزمایشات انجام گرفته تحت نظر سازمان وظیفه به اثبات برسد اما با گذراندن دوره درمان، بهبودی حاصل شود؛ تنها از خدمات رزمی و نظامی معاف خواهند شد.
-
گواتر نیز یکی دیگر از بیماری های معافیت پزشکی تیروئید است که طبق آیین نامه مربوطه؛ برای مبتلایان به گواتر های حجیم گواتر های بیش از 100 میلی لیتر که باعث انسداد و اختلال تنفسی ریه ها میشود؛ معافیت دائم در نظر گرفته شده است.
-
مبتلایان به تیروئیدیت های حاد و تحت نیز برای شش ماه از خدمت معاف میشوند تا دوره ی درمان را پشت سر بگذراند و بعد از کسب بهبودی به خدمت اعزام میشوند. اگر این افراد به شکل کامل درمان نشوند از خدمات رزمی معاف خواهند شد.
بنابراین اگر به بیماری های تیروئیدی مبتلا هستید باید ببینید که بر اساس نتایج آزمایشاتی که در مراحل مختلف انجام میشود، در کدام گروه از موارد بالا قرار میگیرد تا نوع معافیت شما مشخص شود. در ادامه این مقاله را بخوانید: معافیت تحصیلی دانشجویی
معافیت پزشکی تیروئید پرکار
معافیت پزشکی تیروئید پرکار یا هیپر تیروئیدیسم مربوط به بیمارانی است که در آن ها غده تیروئید فعالیت بیش از حالت نرمال خود دارد. این غده در تولید هورمون هایی که متابولیسم و سوخت و ساز و به طور کلی تولید انرژی بدن را تنظم میکنند، نقش دارد. همین افزایش فعالیت غده تیروئید ناشی از بیماری هیپر تیروئیدیسم منجر به بروز اختلالات سیستمیک میشود که از آن جمله میتوان به افزایش تعریق، لرزش دست ها، نازکی و شکننده شدن پوست و مو، اختلال در دید و... اشاره کرد. بدیهی است که این اختلالات در زمان انجام خدمات رزمی و نظامی دوره سربازی بیشتر به چشم میایند و مشمول برای فایق آمدن بر مشکلات و سختی های این دوره باید از سلامت کامل جسمی و روانی برخوردار باشد. لذا سازمان وظیفه قوانینی را برای معافیت مشمولان با این شرایط مقرر کرده است. برخی از این قوانین به شرح زیر میباشد:
- مشمولان مبتلا به پر کاری تیروئید در صورت داشتن علائم بالینی همچون لرزش دست، تعریق و... همچنین بروز علائم آزمایشگاهی که در نمونه خون آزمایش شده دیده میشود، اگر بعد از انجام دوره های درمان مورد نیاز باز هم علائم بیماری را داشته باشند به شکل دائم از خدمت معاف میشوند اما درصورتیکه بعد از درمان علائم بیماری از بین برود، فرد از خدمات و فعالیت های رزمی معاف خواهند شد.
- لازم به ذکر است که آزمایشات و معاینات دقیق باید تحت نظر پزشکان مورد تایید سازمان وظیفه همچون کمیسیون پزشکی بیمارستان و... انجامگیرد تا از اعتبار لازم برخوردار باشد.
معافیت پزشکی کم کاری تیروئید
معافیت پزشکی تیروئید کم کار یکی از رایج ترین انواع معافیت های مربوط به بیماری های غدد مترشحه میباشد. این نوع بیماری مربوط به کاهش فعالیت و کارایی غده تیروئید میباشد که ممکن است به دلایل مختلفی همچون؛ بیماری های خود ایمنی، بیماری های مادر زادی و... ایجاد شود. این بیماری در نتیجه ی کاهش ترشح هورمون های تیروئیدی و با عوارض و ناهنجاری های آزار دهنده ای همراه است. برخی از ای عوارض شامل:
- کم شدن اشتها
- افزایش وزن
- بی حالی و خواب آلودگی
- پف کردن چشم ها و صورت
- ابتلا به بیماری های ثانویه همچون گواتر
- مشکلات قلبی و...
قوانینی که برای معافیت کم کاری تیروئید در نظر گرفته شده است نیز مانند پرکاری تیروئید است. یعنی نوع معافیت از خدمت به درجه ی پاسخ به درمان و روند بهبودی مشمول بستگی دارد. طبق این قوانین کم کاری تیروئید به دو دسته ی مختلف تقسیم بندی میشود.
- یکی از این موارد کم کاری تیروئید همراه با عوارض و نشانه های بالینی و آزمایشگاهی است. مشمولان دارای این شرایط اگر به درمان پاسخ دهند تنها معافیت از رزم دریافت میکنند. اما در صورت عدم کسب بهبودی بعد از درمان؛ معافیت دائم برای مشمول در نظر گرفته میشود.
- دسته ی دوم از معافیت های کم کاری تیروئید مربوط به کم کاری های ساب کلینیکال یا تحت بالینی است که تظاهرات ظاهری کمتری دارد این موارد نیز معمولا با کسب معافیت از رزم همراه است.
شرایط معافیت پزشکی تیروئید
شرایط معافیت پزشکی تیروئید به طور کلی به دو دسته تقسیم بندی میشود:
- شرایط مربوط به گذراندن روند اخذ معافیت پزشکی و دریافت تاییدیه های لازم
- شرایط مربوط به نوع و درجه سختی بیماری که در ادامه به شرح این موارد میپردازیم.
یکی از شرایط معافیت پزشکی مشمولان مبتلا به بیماری های تیروئیدی گذر از مراحل مختلف و اخذ تاییدیه های مربوطه است. اولینقدم در این مسیر مراجعه به پزشک اولیه است که این پزشک معاینه های لازم را انجام میدهد و در صورت لزوم گواهی مربوط به بیماری فرد را مهر و امضا میکند. فرد باید مدارک پزشکی و شناسایی خود را به نظام وظیفه تحویل دهد تا مراحل بعدی انجام شود. یکی دیگر از شرایط لازم برای اخذ معافیت های پزشکی تیروئید مراجعه به بیمارستان های تحت نظر سازمان وظیفه و انجام تست ها و آزمایشات بیشتر است که برای این کار فرد باید دعوتنامه بیمارستان را در دست داشته باشد.
تایید بیمارستان مبنی بر ابتلای مشمول به بیماری تیروئیدی، به منزله ی ارجاع به کمیسیون پزشکی نظام وظیفه برای نتیجه گیری و صدور حکم نهایی میباشد. این حکم بر اساس نوع و درجه بیماری صادر میشود که مربوط به همان شرایط معافیت پزشکی تیروئید، مربوط به بیماری است.
کمیسیون پزشکی نظام وظیفه با احتساب نوع بیماری شامل کم کاری تیروئید، پر کاری تیروئید، گواتر و تیروئیدیت ها و... نوع معافیت پزشکی مربوطه را اعلام میکند. لازم به ذکر است قابلیت درمان و یا عدم قابلیت درمان بیماری های تیروئیدی نیز یکی از فاکتورها و شرایط مهم برای معافیت پزشکی مشمولان میباشد.
مدارک لازم معافیت پزشکی تیروئید
مدارک لازم معافیت پزشکی تیروئید باید در مراحل مختلف اخذ معافیت گردآوری شود تا در نهایت بر اساس این مدارک تصمیمات نهایی اتخاذ شود. اصلی ترین مدارک لازم به شرح زیر است:
- برگه ی تکمیل شده مربوط به وضعیت مشمولان که در دفترچه راهنمای اعزام به خدمت سربازی تعبیه شده است. این برگه اطلاعات درخواست نوع معافیت مشمول را در برمیگیرد.
- برگه ی واکسیناسیون: این برگه باید بعد از انجام واکسیناسیون های مورد نیاز توسط درمانگاه ها و مراکز بهداشتی مربوطه تکمیل شود و ضمیمه پرونده مشمول شود.
- برگه ی معاینه اولیه پزشک که باید مهر و امضای پزشک اولیه را در بر داشته باشد. این برگه تاییدیه پزشک اولیه مبنی بر ابتلای مشمول به بیماری های تیروئیدی میباشد.
- تصویر و کپی کارت ملی و شناسنامه
- عکس پرسنلی جدید از مشمول و...
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا ارائه ی مدرک تحصیلی و یا آخرین گواهی نامه ی پایان دوره، از جمله مدارک لازم معافیت پزشکی تیروئید است که باید به سازمان وظیفه ارائه شود. البته باید توجه کنید که نوع مدرک تحصیلی در نوع معافیت مشمول بی تاثیر است. بعد از اینکه مشمول تمام این مدارک را تهیه کرد باید برای ارائه آنها به سازمان وظیفه و از طریق دفاتر پلیس +10 اقدام کند. این سازمان بررسی های لازم را انجام میدهد و درصورت تایید مشمول برای ادامه مراحل اخذ معافیت فراخوانده میشود.
سوالات متداول
کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم چیست؟
این نوع بیماری مربوط به کاهش فعالیت و کارایی غده تیروئید میباشد که ممکن است به دلایل مختلفی همچون؛ بیماری های خود ایمنی، بیماری های مادر زادی و... ایجاد شود.
غدد مترشحه داخلی چیست؟
دسته ای از غده های بدن هستند که ترشخات و هورمون های تولیدی خود را به داخل خون میریزند مثل غدد تیروئید، غدد فوق کلیه، غدد پاراتیروئید و...
بیماری های غدد مترشحه داخلی چه بیماری هایی هستند؟
بیماری هایی که بر اثر اختلال غدد درون ریز ایجاد میشوند. همچون کم کاری و پر کاری تیروئید، آکرومگالی، سندروم کوشینگ، بیماری های غدد فوق کلیه، ژنیکوماستی و...
خدمات تلفنی و آنلاین مرکز مشاوره آویژه
هدف مرکز مشاوره آویژه از ارائه اطلاعات لازم در زمینه مشکلات خدمت سربازی و افزایش آگاهی شماست تا با توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .
در این راستا مرکز مشاوره آویژه خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره معافیت پزشکی به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.
منبع : مرکز مشاوره آویژه//https://avije.org/